BEZ ČERNÝ

Bez černý neboli bezinka je listnatý keř, který je hojně využíván například v potravinářství, farmacii a v léčitelství. Tento keř je v České republice poměrně hojně rozšířený. Vyskytuje se především na místech bohatých na živiny a na vlhkých místech. Takže především na mezích, u cest, nebo v zahradách. Keř dorůstá výšky až 10 metrů, kvete v červnu a červenci. Květy jsou žlutobílé a krásně voní. Plody, které dozrávají kolem srpna, jsou malé, černé a kulaté. Bez černý je známý už dlouhá staletí. Už dávno v minulosti tento keř využívali naši předkové, kteří pomocí něj léčili, co se dalo. O tom svědčí také staré přísloví „před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni“

bez
 
V potravinářství se využívají hlavně bezinky (plody). Šťáva z nich se používá jako potravinářské barvivo. Důležitou roli mají i při výrobě likérů.  Z bezinek se také vyrábí sirup, čaj, marmelády nebo víno. Hospodyňky také jistě znají pochutinu zvanou jako kosmatice. Jedná se v podstatě
o smažené květy, stejně jako se smaží květák.  Z květů se dá také vyrobit výborný bezový sirup. Dále se také z květů vyrábí skvělý čaj, který je výborným pomocníkem při nachlazení. Vyvolává totiž pocení, má močopudné účinky a je výborný proti zahlenění. Při sběru je ale důležité dát si pozor a nezaměnit bez černý s bezem chebdím. Ten je totiž jedovatý.

sirup

Co se týče farmaceutického využití, proto se sbírají především květy, které se vykupují.  Květy je nutné sbírat za sucha, nejlépe před jejich úplným rozkvetením. Musí se co nejrychleji usušit a uložit ve stínu, aby nezhnědly.

černý bez
 
SIRUP Z BEZU
Výborný a také velice zdravý je také bezový sirup. Stačí natrhat květy bezu, zalít asi 2 litry vody, proložit plátky ze 2 citronů a nechat louhovat neboli macerovat přes noc. Druhý den pak stačí tuto směs přecedit přes čistou utěrku a přisypat asi dvě kila cukru. Cukr můžete rozpouštět za studena trpělivým mícháním, nebo celou směs zahřát na opravdu mírný plamen, aby se cukr rozpustil. No a je hotovo.