Zázraky naší zahrady, aneb jak vyhnat nachlazení přírodními způsoby

Arónie neboli Temnoplodec, je rostlina označovaná jako černá jeřabina. Plody, které jsou právě v období podzimu zralé, nám nabízejí velké množství vitamínů, zejména vitamínu C, antioxidantů a tříslovin, jenž je pro náš organismus a posílení imunity důležité. A to především v tomto podzimním období, kdy naše obranyschopnost bývá nejvíce zkoušena. Černý jeřáb dále obsahuje velké množství železa, dále byly prokázány jeho pozitivní účinky na kolorektální karcinom nebo kardiovaskulární choroby, chronické záněty, žaludeční poruchy nebo jaterní selhání.
zázračný černý jeřáb
Jak zpracovávat plody černého jeřábu
Plody tohoto stromku (keře) je možné zpracovávat mnoha způsoby. Nejčastější zpracování, které se nám nabízí, je formou čaje. Plody je možné sušit a to jen za pomoci topení, v sušičce nebo v troubě. Usušenou plodinu pak zaléváme horkou vodou. Poměr sušeného plodu pro správnou zálivku je dvě čajové lžičky na 250 ml horké vody. Jako další varianta využití této plodiny se nabízí zhotovení domácího sirupu (Šťávy). Pro jeho přípravu je potřeba čerstvě natrhaný plod černé jeřabiny (1litr) a to nejlépe rozmačkaný nebo namletý. Takto upravený plod zalijeme 1 litrem převařené vody, přidáme 1 nakrájený citron a lžičku kyseliny citronové a vše necháme cca 12 hodin ustát. Po-té scedíme a z výluhu, který nám zůstal, vaříme sirup. Přidáme pouze 1 kg cukru a ten ponecháme se scezeným výluhem pouze povařit do rozpuštění cukru, aby se nám neztratily cenné vitamíny. Po rozpuštění cukru plníme do sklenic a můžeme přidat 10 ml rumu, pro konzervaci, aby nám sirup déle vydržel. Další variantou pro zhotovení sirupu je jeho výroba za studena, kdy jsou plody prosypávány cukrem v zavařovacích sklenicích (ideálně většího objemu). Vkládáme vždy hrst čerstvě natrhaných a omytých plodů a ty zasypáváme cukrem. Až je sklenice plná, pokládáme ji na místo, kde svítí slunce, aby se z plodů uvolnily vitamíny a další látky, které jsou v plodech černého jeřábu uschovány. Je možné z černého jeřábu vařit marmelády, přidávat ho do pečených čajů, nebo plody pouze rozpékat s cukrem. Jeho aromatická chuť nabízí nepřeberné množství způsobů, jak tuto plodinu zpracovat.plody aronie
Každý strom potřebuje péči
 
Protože plody stromu (keře) aronie dozrávají na podzim, kdy hrozí ozobání plodů ptáky, je vhodnéplody ostříhat co nejrychleji po uzrání. Pro každý strom, a tedy i pro aronii je důležitý ořez, který stromu umožňuje omlazení a tím i zvýšení množství plodů v následujícím roce. Při sběru plodů je tedy dobré spojit obě tyto činnosti. A to jak sběr, tak ořez a prostříhat větve rostoucí příliš nahusto. Ořez musí být minimální, aby nedošlo k poškození rostliny. Je možné také plody před nežádoucími návštěvníky chránit. Pokud to tvar stromku nebo keře dovolí, je možné v místě koruny s plody využít záclony nebo jiného prodyšného krycího materiálu a korunu s plody překrýt a upevnit proti větru. Plody pak můžeme klidně nechat déle zrát a nemusíme se tak obávat ztráty zdravé úrody.